Titlu proiect:

Sistem plasmo-catalitic pentru oxidarea totala a compusilor organici volatili

 

Proiectul propus are ca scop studiul sistemelor plasmo-catalitice pentru oxidarea totala a poluantilor organici din aer. Se are in vedere folosirea plasmelor de neechilibru generate in descarcari electrice la presiunea atmosferica, in combinatie cu diferiti catalizatori. Intelegerea interactiei intre plasma netermica si catalizatori in vederea obtinerii unui efect sinergetic reprezinta principalul obiectiv al proiectului. evaluarea eficientei metodei investigate, ca si a posibilitatilor de scalare reprezinta celalalt aspect major al proiectului propus.

Pentru oxidarea compusilor organici volatili (VOC) din aer vor fi utilizate descarcari corona si descarcari cu bariera dielectrica. Avantajul folosirii plasmei netermice consta in generarea de electroni energici care excita, disociaza si ionizeaza moleculele gazului, producand specii active chimic, iar acestea pot reactiona cu poluantii, descompunandu-i. gazul ramane in apropiere de temperatura camerei, deci se creaza un mediu foarte reactiv din punct de vedere chimic, fara ca energia introdusa sa fie cheltuita pentru incalzirea intregului flux de gaz, ca in cazul proceselor termice.

Dezavantajul cel mai important al tratarii aerului poluat cu plasma, care a impiedicat folosirea acestei metode pe scara industriala, este selectivitatea sa scazuta fata de oxidarea totala. Este de asteptat ca adaugarea unor catalizatori adecvati sa produca imbunatatirea conversiei compusilor organici si in special a selectivitatii procesului de oxidare, datorita reactiilor pe suprafata catalizatorilor cu specii active generate in plasma. Astfel se poate spera ca printr-o combinatie optima intre plasma si cataliza heterogena, eficienta ridicata a activarii netermice si selectivitatea ridicata a catalizatorilor adecvati sa conduca la un efect sinergetic. In consecinta, se va putea dezvolta un sistem plasmo-catalitic care sa promoveze in mod selectiv reactiile dorite, implicit reducandu-se costurile energetice pentru depoluarea aerului.

 

Contractare:

-         Contract

-         Anexa A – Procedura de contractare şi decontare a lucrărilor

-         Anexa B – Clauze speciale

-         Anexa I – Deviz cadru antecalcul

-         Anexa IIa – Plan de realizare a proiectului

-         Anexa IIb – Criterii minime de performanţă aşteptate

-         Anexa III – Esalonarea platilor

 

Etapa I :

-         Sinteza lucrarii

-         Proces verbal de avizare interna a rezultatelor

-         Cerere modificare deviz cadru

-         Deviz cadru postcalcul

-         Fisa evidenta cheltuieli

-         Raport anual de activitate - 2007